Back to Top
 

Demo: Internetradio en Podcast op de smartphone

 
 
 
 

Spreker: Johan Arnout.

Screenshot: Gilbert Le blon..

Verslag: Gilbert Le blon.


Waar: Wijkcentrum 't Pleintje St.-Rochusstraat 106, Deurne (Antw.) op 13 januari 2020 om 20.00 uurKom gerust eens langs op één van onze vergaderingen.


logo PodcatsDe demo was een succes. Verschillende free-apps die Johan zelf gebruikte , zoals Tune In, Radio net, Podcast, Pocket cast, Soundcloud en Tribe of Noise kwamen aan bod.

Johan maakte meestal gebruik van de zender Clara als voorbeeld.


Hieronder vind je de korte inhoud van de demo:

Onbeperkt muziek en informatie beluisteren op je smartphone.

Muziek onderweg is niet nieuw. De eerste mobiele muziek kennen we nog van de Sony Walkman. Dat wasspotify met cassettes en vele batterijen die vlotjes werden leeg geslurpt. logo Spotify
Dat was toen nog een grote koptelefoon, later iets kleinere oortjes en daarna in-ears die IN je oor gestopt werden. Alles was steevast met draad verbonden waar je constant mee worstelde.


podcasTegenwoordig hebben we na de mp3-speler een smartphone die naast bellen, internet surfen, foto's nemen en nog zo veel meer, ook muziek afspeelt.

Bovendien is het toestel direct verbonden met de Cloud waardoor je, mits evt. het juiste abonnement, zonder enige voorbereiding direct je favoriete muziek direct van het internet kan halen.

 

Waar je vroeger een korte golfradio voor nodig had om op vakantie in het buitenland naar je vertrouwde radio te luisteren, kan je nu zonder bijkomend apparaat met je internetradio-app naar de radiostations over heel de wereld luisteren.spotify radio


spotify radioHeel veel vroeger, voor de tv, waren er ook luisterspelen op de radio, een beetje zoals de feuilletons op tv. Zo kan je tegenwoordig ook luisteren naar podcasts. Dit zijn dan doorgaans heel lange en gedetailleerde besprekingen of boodschappen in een heel specifiek domein.


Het woord podcast is een samenstelling van iPod, de mp3-speler van Apple, waar al vlug ook echte luisterprogramma's op te beluisteren waren, en de term Broadcast, dat uitzenden betekent. In tegenstelling tot internetradio, YouTube en andere streamingdiensten wordt de podcast of spotify radio smartphone downloadgeluidsbestand eerst gedownload en daarna offline gebruikt. Podcast is dus als het ware, het “uitzenden” op een iPod.

 
 
 
 

spotify radio download

Traditioneel waren die “uitzendingen” beschikbaar op iTunes van Apple. Veel streamingservices zoals SounCloud, Spotify, … stellen podcasts beschikbaar om direct te streamen of te downloaden voor de momenten dat je geen internetverbinding hebt.Met de komst van de Bluetooth earbuds (kleine draadloze oorpropjes) zijn de download spotify songshinderlijke draden van je koptelefoon inmiddels ook verdwenen. Zo kan je comfortabel naar Podcasts luisteren tijdens activiteiten, zoals joggen, autorijden, waarbij je wel informatie of muziek wil hebben, zonder dat je persé naar een schermpje moet kijken.