Back to Top
 

Demo: trucjes en tips in Lightroom

 
 
 
 

Spreker: Johan Arnout.

Screenshot: Gilbert Le blon..

Verslag: Gilbert Le blon.


Waar: Wijkcentrum 't Pleintje St.-Rochusstraat 106, Deurne (Antw.) op 9 dec. om 20.00 uur.Kom gerust eens langs op één van onze vergaderingen.logo ligjtroomMet de digitale fotografie kijken we niet op een kiekje meer. We kopen immers geen filmrolletjes meer en ontwikkelen is er ook niet meer bij. Het gevolg is dat we op de duur waanzinnig veel foto’s hebben.


Zolang we geen duizenden foto’s hadden, konden we ze vrij makkelijk ordenen en terugvinden. Bewerken deden we een voor een met Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma.

Die programma’s deden niets om talrijke foto’s in groep te verbeteren, een watermerk te plaatsen op de hele collectie of jouw foto’s op een logische manier te ordenen en terug te vinden.

Dat ene gekoesterde kiekje van je pasgeboren baby in de armen van opa uit de jaren 80 wordt zowaar overspoeld door een tsunami van dikwijls nietszeggende foto’s van je digitale camera.


Daar komt Lightroom van pas. Als je met een enorme hoeveelheid foto’s worstelt is de individuele bewerking enorm arbeidsintensief en tijdrovend.

Bovendien zijn de bewerkingen niet precies identiek (bv. voor het plaatsen van een watermerk). Tevens gaat deze werkwijze erg verkwistend en destructief om met dergelijke werkwijze.

 
 
 
 

demo lightroom tips

Goed om weten is Veranderingen in Lightroom veranderen niets aan het bronmateriaal. Dit blijft intact. Enkel de wijzigingen worden in een apart bestand opgeslagen


Enkel van de foto’s die je met wijzigingen ergens anders wil gebruiken of publiceren maak je een geëxporteerde versie. Zo maak je enkel van die enkele foto’s een autonoom bestand.Lightroom sorteren.

Dat bespaart enorm op jouw schijfruimte. Je kan ook nog steeds teruggrijpen naar het oorspronkelijke bestand, dat nog steeds ongewijzigd is. Je kan er naar wens nieuwe versies of uitsneden van maken.


Lightroom is voor veel mensen met grote fotocollecties hét programma om efficiënt en overzichtelijk je foto’s te beheren.

Op de demo toont Johan Arnout de talrijke mogelijkheden van Lightroom dat zo’n belangrijk programma is dat je het absoluut moet kennen.